Tévhitek a nyelvtanulással kapcsolatban

1) De …nekem nincs nyelvérzékem!

Nos, akkor árulja el, magyarul – az anyanyelvén – hogy sikerült megtanulnia?

Vagy ott nem tudott kifogást keresni, miért nem tanul?
Ez nagyon valószínű.

Kénytelen volt megtanulni, pedig a körülmények is bonyolultabbak voltak, hiszen senkit sem tudott megkérni, hogy most ezt fordítsa le az Ön számára. Nem volt szótár a keze ügyében, sem egy nyelvtankönyv.
Se írni, se olvasni nem tudott. Más kérdés, hogy kénytelen volt elérni, hogy Önt mindenképpen megértsék. Így elkezdte ismételgetni, amit a környezetében mondtak, amit hallott. És egy idő eltelte után azt is megtanulta, hogy milyen helyzetben mit illik mondani, és mit nem, igaz? Könnyebb most a helyzete, ha meg akar tanulni egy idegen nyelvet. Tud hozzá segítséget kérni, szótárt használni, magyarázatokat olvasni, írni – olvasni is tud már. Amikor magyarul tanult, nem tudott elővenni egy érdekes könyvet… Zenét, dalokat tudott hallgatni. Tegye ezt most is, hallgasson angol nyelvű dalokat. Énekelje el. Tanulja meg a dalszövegeket. Kezdetnek, önbizalom növelésnek ez az egyik legjobb módszer.

2) Nehéz a fejem!

Öreg vagyok már ehhez. Nem megy. Nem fog az agyam.

Nem a fejében kell a probléma okát keresni. Egy másik testrésze az illetékes ez ügyben, sokkal inkább. Amin ül. Van elég türelme ahhoz, hogy kellő mennyiségű időt rászánjon?
Tud eleget ülni és tanulni? Memorizálni? Ha igen, akkor biztosan megtanul.

Neményi András
angolul, németül, oroszul, olaszul és franciául beszél, a nyelviskola alapítója

Ui.: További hasznos infókhoz juthat a Nyelvmester blogon.
Az intézmény engedélyszáma: E-000464/2014.